Ruskamen

Lokva Rogoznica je najljepši dio Omiške rivijere. Nastala je doseljenjem sedam plemičkih porodica sa svojim slugama oko 1230. godine. U knjigama piše da su zemlju kao nagradu dobili od ugarskog kralja Bele IV. Od 1235. godine postoji statut općine Rogoznice. Žitelji Lokve su se u starim vremenima bavili ribarstvom, poljoprivredom, vinogradarstvom i stočarstvom, koje je prije 50-ak godina potisnuto turizmom.

 

Prolaskom Jadranske magistrale 1966. godine, Lokvari su se počeli spuštati prema moru i tako su nastala novija turistička naselja, od kojih je Ruskamen najatraktivnije, što potvrđuje činjenica da je još u 60-im godinama prošlog stoljeća ovdje izgrađen hotel. Staro selo Lokva, zbog svoje ljepote i bogate prošlosti postaje izletište. Od starijih građevina ističu se crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Sv. Kuzma i Damjan iz 16. st. i na vrhu Omiške Dinare Sv. Vid iz 13-14. st. Do same crkvice je uređen pješački put, koji je idealan za sve uzraste planinarenja. Nalazi se na 639 m nadmorske visine, odakle se proteže divan pogled na otoke i planine.

 

Ruskamen je dobio ime po velikom crvenkastom (rusom) kamenu u podnožju Dinare, a taj je kamen bio orijentir moreplovcima u starim vremenima. Iz tih starih vremena potječe i Villa Dešković, najstariji građevinski objekt Ruskamena, danas preuređen i uklopljen u hotel.

Ruskamenske plaže su, doista, kao iz snova. Prekrasni bijeli šljunak, kristalno čisto more, morsko dno uz plaže bez ježeva, redoviti prolasci delfina uz obalu, hladovina stoljetnih borova, restorani, mini-market, cafe-barovi, mogućnosti sportskih aktivnosti i izleta, blizina većih turističkih središta i šarm mediterana samo neki su od razloga zbog kojih ćete nam se sigurno opet vratiti.


Kontakt

Nenad Kuzmanić
Ruskamen III/3
21317 Lokva Rogoznica
nenokuzmanic@yahoo.com
Telefon/Mobitel:
+385 91 526 4885 / 00385 21 871202

Ruskamen

Pročitaj detaljnije


Izleti na kopnu
Izleti na moru
Sport
Linkovi