Izleti na kopnu

Želite obogatiti svoj odmor u Ruskamenu, i svaki dan poći na jedan izlet? Bolje nemojte. Bit će Vam potrebno nekoliko tjedana…

Ovdje ćemo Vam pokazati samo neke od mnogih atraktivnih lokacija. Na neke se izlete ide pješke, a na neke možete biciklom ili motornim vozilom. Za sve detaljnije informacije, pitajte nas pred odlaskom na izlet. Rado ćemo Vas posavjetovati o najboljoj varijanti.

Ukoliko ste odlučili Vaš izlet obogatiti nekom od gastronomskih ponuda, i pri tom okušati naša poznata vina,  možemo Vam organizirati neki drugi prijevoz.


Sveti Vid

Ruskamen i staro selo Lokva Rogoznica smješteni su između mora i planine Dinare, a Sveti Vid je stara kapela (13.-14. St.) smještena na samom vrhu planine (639m), odakle se pruža divan pogled na našu rivijeru, more, otoke Brač, Hvar, Korčulu (i još neke), te na poluotok Pelješac.

Iz Ruskamena idete pješice  kroz maslinike, vinograde i voćnjake do starog sela. Šetnjom kroz selo bit ćete u prilici razgledati tipičnu dalmatinsku arhitekturu, a možete svratiti do glavne crkve i do starog groblja, na kojem su kapela iz 16.st. i prastari kameni grobovi. Od groblja nastavljate prema zadnjem dijelu sela, koji je ujedno i najstariji. Ovdje napuštate asfaltiranu seosku cestu i počinjete se penjati markiranom  brdskom pješačkom stazom.

Uživajte u pogledu, zaželite želju, zazvonite kratko na zvono Sv. Vida i – odlučite: nazad istim putem, ili dalje do rijeke Cetine i Omiša?

Ako idete dalje, spustiti ćete se sjevernom stranom Dinare do sela Podašpilje, a odavde cestom do kanjona Cetine. Prateći tok rijeke doći ćete u Omiš. U Ruskamen se vratite pješke, autobusom ili taxijem.


Omiš

Motornim vozilom, biciklom, čamcem ili pješice doći ćete u Omiš, naše turističko i kulturno središte. Omiš je poznat po svojoj gusarskoj prošlosti. Nepobjedivi gusari bili su strah i trepet venecijanskih, turskih i dubrovačkih brodova. Nad starim dijelom grada nalazi se nekadašnja gusarska kula Mirabella (ili Peovica), koju možete posjetiti. Za preporučiti je i posjet tvrđavi Fortica, odakle se pruža prekrasan pogled na more, otok Brač i otoke oko Splita.

Omiš je najočaravajući u večernjim satima, gdje se stare, kamene ulice oživljavaju muzikom i mirisima mediteranskih specijaliteta iz mnogobrojnih restorana i konoba.


Radmanove Mlinice

Omiljeno izletište Omišana i njihovih gostiju. Nekadašnji mlin, a danas moderni restoran s lokalnim specijalitetima, sa velikom otvorenom baštom i bazenom u kojem pliva Vaš ručak, a sve to u hladovini starih platana. Uživajte u svježem kanjonskom zraku, prošetajte se šumskim stazama uz rijeku, okupajte se u vodi tako čistoj da je možete piti. Ovdje se također stiže motornim vozilom, biciklom, čamcem ili pješice. Kanjon rijeke Cetine jedan je od najljepših kanjona Hrvatske, kanjon u kojem je živio Winnetou, naravno, u ekranizaciji filma iz 1966.godine.


Omiška zagora

 Iz Ruskamena vozite do Omiša, potom slijedite Cetinu, te se nakon 10-ak minuta vožnje penjete na 300m nadmorske visine, i već ste u prvom selu Omiške zagore. Razgledajte iz auta idućih nekoliko sela, upoznajte se sa životom ljudi iz Zagore, uživajte u prirodi. Bacite pogled na najstariju hidroelektranu u ovom dijelu Europe, fotografirajte se sa 50-ometarskim slapom u pozadini… i vratite se preko čudnovate Vruje u Ruskamen. Napravili ste krug od samo 60 km, niste se vraćali istim putem i proveli ste prekrasno popodne.


Makarska

Makarska je jedno od glavnih turističkih centara srednje Dalmacije. Centar grada je bogat povijesnim i kulturnim znamenitostima, a poseban je muzej školjaka. U ljetnjim mjesecima Makarska je mjesto zabave, diskoteka, plaža i festivala. Najčarobniji dio grada je večer, kada gradska luka i promenada pod palmama oživi, a odasvud se čuje dalmatinska muzika…


Biokovo

Posjetite park prirode Biokovo, divite se divljini endemske flore i faune, odmorite se među kravama, kozama i konjima, uživajte u pogledu sa 1762m nadmorske visine, posebice poslije kiše, kad Vam pogled seže sve do Italije…


Imotski

Iako dosta udaljen od mora, Imotski ima sva obilježja primorskog grada, zahvaljujući ponajviše klimi i urbanoj arhitekturi stare gradske jezgre. Kamene kuće i strme uske ulice s kamenitim stepenicama svjedoci su nekadašnjeg izgleda ovog mjesta čija je stara jezgra i zaštićena. Možete posjetiti više lijepih,starih crkava i samostana, a i  1000 godina staru tvrđavu Topanu.

Zatím se prošetajte do glavnih atrakcija- Modrog i Crvenog Jezera. U modrom se možete i okupati, a sa visine od 230m divite se Crvenom, i njegovom tajnovitom dubinom od 300m.

Oba su jezera nekad bila podzemna, ali su postupnim seizmološkim gibanjima izgubila „krov nad glavom“. Imotski je od nas udaljen 60km, i jedan je od najpopularnijih turističkih ciljeva.

 

Mostar

Pretvorite Vaše motorno vozilo u vremeplov, i otputujte 600 godina u prošlost, u najzapadniji dio Osmanskog carstva, uživajte u gastronomskim ponudama jedne druge kulture, izgubite se među stotinama malih tradicionalnih radnji, i vratite se fascinirani…


Dubrovnik

Biser Mediterana. Najposjećenije mjesto na cijelom jadranskom primorju, od 1979. upisan na UNESCO-vu listu kulturnih naslijeđa. Spada među najcjenjenije spomeničke komplekse jugoistočne Europe. Glavna kulturno-povijesna znamenitost grada je gradski bedem, fortifikacija potpuno sačuvana od ljudskih i vremenskih faktora, koja je otvorena za javnost.


Međugorje

28 km udaljeno  od  Metkovića i hrvatske granice nalazi se Međugorje, jedno od najpoznatijih i najposjećenijih svetišta Europe. Od prvog ukazanja Djevice Marije 1981. god. pa do danas, Međugorje broji više od 50 milijuna turističkih i hodočasničkih posjetitelja.


Split

Split je trgovački, kulturološki i turistički centar cijele Dalmacije. Zbog sklada i ljepote velikih  plemićkih kamenih kuća, uskih ulica i cijelog niza povijesnih znamenitosti, a prije svega Dioklecijanove palače, centar grada je upisan na UNESCO-vu listu kulturnih naslijeđa.

U ljetnjim mjesecima Split se pretvara u veliku open-air pozornicu, na kojoj nastupaju zvijezde domaće i strane estrade. Grad je također domaćin mnogim folklornim, etno-, gastronomskim i vinskim festivalima, a u novije vrijeme i European Ultra Music Festivala.


Špilja Vranjača

Želite li malo neobičniji izlet, ne propustite posjetiti špilju Vranjaču, od Splita udaljenu 30 km. Na dubini od 107m, dvije su impozantne dvorane, od kojih je prva otkrivena u 19.st., a druga tek u 20.st. Odmorite se od ljetne vrućine i, uređenom, 650m dugom stazom, uživajte na konstantnih 15°C razgledavajući nebrojene stalagnite, stalaktite, vodopade i druge ljepote podzemlja…


Salona

Ukoliko ste se odlučili za izlet u Split ili u špilju Vranjaču, preporučili bi Vam da posjetite Solin, u kojem se nalazi najznačajniji arheološki nalaz cijele Hrvatske- iskopine Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije.


Aquarium Split

Akvarij Split je najveći morski akvarij u Hrvatskoj i pruža posjetiteljima jedinstveno iskustvo uživanja u bogatom svijetu podmorja.


Trogir

Povijesni grad, udaljen od Splita 26 km, još je jedno od prekrasnih mjesta u blizini. Šetajući romantičnim ulicama ovog starog grada, čiji su bedemi građeni  od 13.-16. stoljeća, doći ćete do gradske luke u kojoj možete pogledati najluksuznije jahte iz cijelog svijeta. Trogir je bio nezaobilazan ne samo UNESCO-u, već i većini naših gostiju, koji su se sa ovog izleta uvijek vraćali puni lijepih utisaka.


Slapovi Krke

Nacionalni park Krka smješten je u centralnoj Dalmaciji, nedaleko Šibenika. Prekrasan krajolik, šum vode i kapljice koje vas osvježavaju, kao i po koja patkica i žabica, učinit će da u potpunosti zaboravite svakodnevnicu. Šetnja kroz park većinom je u hladu jer zapravo šetate šumom koja raste na tisućama otočića oko kojih se kovitla bučna voda.

Zbog svojih nebrojenih slapova, potoka, jezera i otoka, zbog svoje nestvarne ljepote te zbog drvenih mostova i uređenih pješačkih, biciklističkih i edukativnih staza, slapovi Krke prozvani su najpoznatijom prirodnom ljepotom čitave Hrvatske.

Na povratku iz parka, preporučujemo posjet Šibeniku.


Brač i Hvar

Vrlo interesantan izlet je i posjet otocima Braču ili Hvaru vašim motornim vozilom. Zbog ljetn(j)ih velikih gužvi i zbog visokih cijena, ne bi Vam preporučili luku u Splitu. Krenite rano ujutro i ukrcajte se na trajekt u Makarskoj (25km) za Brač ili u Drveniku (55km) za Hvar. Možete provesti 8-10 sati na otoku, a tamo je toliko toga za vidjeti… Na terasi apartmana „Aquarius“ ćemo Vam, uz hladno pivo,  rado pomoći sastaviti plan izleta, kako bi od vremena provedenog na otoku izvukli ono najbolje.

Kontakt

Nenad Kuzmanić
Ruskamen III/3
21317 Lokva Rogoznica
nenokuzmanic@yahoo.com
Telefon/Mobitel:
+385 91 526 4885 / 00385 21 871202

Ruskamen

Pročitaj detaljnije


Izleti na kopnu
Izleti na moru
Sport
Linkovi